Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 29 september 2024

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) publiceert iedere twee jaar een nieuwe prognosetafel, waarbij de levensverwachting op basis van historische sterftedata wordt bepaald. Voor de prognosetafels van 2022 en 2024 is rekening gehouden met de impact van de covid-19-pandemie.

Hoewel de oversterfte door covid sinds 2020 merkbaar is, gaat AG2024 uit van een tijdelijke verhoging van sterftecijfers, met de aanname dat deze oversterfte in de toekomst zal afnemen. Voor de korte termijn zijn de sterftekansen aangepast, terwijl de lange termijn trend is gebaseerd op Europese sterftedata tot en met 2019, vóór de pandemie.

In AG2024 wordt aangenomen dat de oversterfte jaarlijks met 25% afneemt, wat een bijstelling is ten opzichte van AG2022, waar werd uitgegaan van een halvering per jaar. Op basis van de meest recente data (2022 en 2023) wordt verwacht dat de sterfte onder vrouwen ouder dan 55 tijdelijk stijgt. De langetermijneffecten blijven echter beperkt, met minimale impact op de levensverwachting en pensioenvoorzieningen.

Voor beroepspensioenfondsen zoals dat van de Loodsen is de verwachting dat de financiële gevolgen klein zijn, al kan voor fondsen met een oudere populatie, zoals BPL, de impact iets groter zijn.