Gepubliceerd op 30 oktober 2020
Al decennialang neemt de levensverwachting toe, zowel in Nederland als in de ons omringende landen. Dit heeft grote impact op de samenleving. Voor pensioenfondsen en levensverzekeraars is inzicht in de ontwikkeling van de levensverwachting belangrijk om een inschatting van de toekomstige geldstromen te kunnen maken en zo voorzieningen vast te stellen.
Iedere twee jaar publiceert het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) een nieuwe prognosetafel en geeft hiermee inzicht in de verwachte ontwikkeling van de levensverwachting in Nederland op basis van de op dat moment meest recente inzichten. Met de publicatie van de Prognosetafel AG2020 presenteert het Actuarieel Genootschap (AG) zijn meest recente inschatting van de toekomstige sterfte voor de Nederlandse bevolking. Deze inschatting is gebaseerd op zowel Nederlandse sterftedata als sterftedata van Europese landen met een vergelijkbare welvaart als in Nederland. De Prognosetafel AG2020 vervangt de Prognosetafel AG2018.
Na het verschijnen van AG2018 zijn diverse analyses uitgevoerd die ertoe hebben geleid dat het model op een aantal punten verder is verbeterd. Door deze aanpassingen is een robuuster model ontstaan en dit model vormt de basis voor AG2020. Conclusie van de analyse is dat de levensverwachting in de toekomst naar verwachting nog steeds zal stijgen, maar dat deze stijging naar verwachting minder snel zal verlopen in vergelijking met AG2018.
De impact van Covid-19 op de levensverwachting is nog moeilijk te voorspellen vanwege de geringe hoeveelheid beschikbare data en de onzekerheid over de verdere ontwikkeling van de corona epidemie naar de toekomst toe.
De belangrijkste kenmerken van de Prognosetafel AG2020 zijn:
- Met de Prognosetafel AG2020 kan een inschatting van de sterfte worden gegeven die ver in de toekomst ligt. Het is mogelijk in de berekening van levensverwachtingen en voorzieningen rekening te houden met de verwachte toekomstige ontwikkeling van sterfte.
- De Prognosetafel AG2020 is, naast op historische sterfte in Nederland, ook gebaseerd op de sterfte in een aantal Europese landen met een vergelijkbare welvaart. Deze combinatie van data zorgt voor een stabiel model dat minder gevoelig is voor incidentele Nederlandse afwijkingen in een bepaald jaar.
- De Prognosetafel AG2020 is gebaseerd op een stochastisch model, waardoor het voor pensioenfondsen en verzekeraars mogelijk is verschillende sterftescenario’s te genereren.
Impact op BPL
DNB stelt dat bij belangrijke beleidsbeslissingen de actuariële grondslagen, waaronder de gehanteerde overlevingstafel, dienen te voldoen aan de wettelijke eisen van actualiteit, prudentie en consistentie. Dit impliceert dat DNB vereist dat de meest recente overlevingstafel wordt gehanteerd bij het vaststellen van de technische voorzieningen.
Het bestuur heeft onlangs besloten om over te gaan naar de AG Prognosetafels 2020. De overgang naar de nieuwe overlevingstafel Prognosetafel AG2020 heeft een verlagend effect op de technische voorzieningen van ongeveer 1,6%. Dit zal worden verwerkt in de dekkingsgraad van ultimo oktober 2020.