Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 31 oktober 2023

Om diverse redenen kunnen pensioenfondsen besluiten te stoppen met hun activiteiten. Liquideren noemen we dit. In dat geval worden de opgebouwde aanspraken en rechten elders ondergebracht. Overigens is hier geen sprake van dat dit nu speelt bij het BPL!

Waarom liquideren?
In de komende jaren zal de trend van het liquideren van pensioenfondsen zich voortzetten, waardoor de uitvoering van pensioenregelingen niet langer binnen het eigen pensioenfonds blijft. Dit gebeurt om diverse redenen:

  • Beperkte omvang en toenemende regelgeving: de omvang van veel pensioenfondsen is relatief beperkt, en de steeds toenemende en complexere wet- en regelgeving legt druk op hun continuïteit. Tevens neemt de bestuurlijke tijd toe en zijn de geschiktheidseisen voor de pensioenfondsbestuurders verzwaard.
  • Overgang van Defined Benefit (DB) naar Defined Contribution (DC): vanwege de Wet Toekomst Pensioenen wordt er nu overgestapt van een pensioenregeling met toegezegde uitkeringen (DB) naar een regeling met variabele uitkering (DC). In de uitvoering kan het zo zijn dat een andere aanbieder dit efficiënter kan uitvoeren.
  • Diverse alternatieven voor uitvoering: er zijn nu meerdere alternatieven beschikbaar voor de uitvoering van pensioenregelingen. Naast verzekeraars en premiepensioeninstellingen (PPI) bieden zich ook nieuwe opties aan, zoals het Algemeen Pensioenfonds (APF).

Wat gebeurt er met de opgebouwde aanspraken en rechten?
Het sluiten van een pensioenfonds is vaak een tweestapsproces. In de eerste stap neemt in ons geval de NLc, gelijkgesteld aan een beroepspensioenvereniging, de beslissing om toekomstige pensioenopbouw elders te laten beheren, wat resulteert in de sluiting van de pensioenregeling. Gedurende de eerste stap wordt het pensioenfonds "achtergelaten" zonder specifieke toekomstige verplichtingen. Dit heeft invloed op het beleggingsbeleid en daarmee op de mogelijkheden voor indexatie.

In de tweede stap worden de opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten die bij het pensioenfonds zijn opgebouwd, overgedragen naar een andere pensioenuitvoerder of verzekeraar. Het is belangrijk op te merken dat stap 2 bij de liquidatie van een pensioenfonds niet altijd automatisch volgt op stap 1. Bovendien zijn er tal van regels en voorschriften van toepassing op stap 2. Over stap 2 besluit het bestuur van het pensioenfonds.

 Het is dus niet zo dat u de opgebouwde pensioenaanspraken direct uitgekeerd krijgt. Dit staat de wetgever niet toe.